В Германия 54-годишен мъж е осъден на 12 години и половина затвор за опит за убийство и изнудване, след като призна, че е отворил и сипал отрова (етиленгликол) в бебешки пюрета в няколко супермаркета в страната.

Мъжът поискал 12 милиона евро от веригите, за да каже кои точно продукти са опасни. Мъжът се оправда с психическо разстройство, но психиатрите отхвърлиха твърденията му.

Според специалистите една чаена лъжичка етиленгликол е достатъчна да доведе до смърт бебе, обяснява проф. Никола Александров.

Симптомите при отравяне са гадене, повръщане, а часове по-късно може да откажат бъбреците, казват експерти.

Експертите съветват, когато купувате детски пюрета, да обърнете внимание на капачката. Тя трябва да е хлътнала, а при отваряне на бурканчето да се чуе характерен пукот. Ако липсва такъв, това означава, че продуктът е отварян и  има повод за притеснение.

От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че у нас няма причина за тревога, тъй като нямат постъпило предупреждение от Германия.

„Трябва да имаме предвид, че издирваме изключително безскрупулен извършител, който представлява сериозна заплаха за здравето на хората и е готов дори да убива”, коментира Вуве Щюрмер, зам.-началник на полицията в Констанц.