„По време на бременността не бяха направени всички изследвания, които трябва да бъдат направени. Препоръча ни се изследване, което не можехме да си позволим – за 1200 евро. Останалите изследвания, гинекологът ни увери, че те са игра на тото, в смисъл каквото и да покажат няма да е точно”. Това разказва майката на бебето Галя Горчева.

Гинекологът й обяснил, че въпросното изследване се изпраща в чужбина и показва дали детето има генетични заболявания.

5 дни преди раждането родилката влиза в болница, тъй като при контролен преглед се видяло, че тоновете падат, а майката има контракции.

 

„3-4 дни лекарят се чуди дали да го извади. На 2-ри през нощта решихме да се извади детето, да се направи секцио. Роди се Ванеска и казаха, че всичко е наред. Съмняваха се за генетично заболяване, но лечимо, не толкова страшно”, разказва Галя.

Бебето било сложено в кувиоз, защото било родено преждевременно. Тогава лекарите казали на майката, че детето има 90% синдром на Даун.

„Започнахме да четем в интернет за този синдром и видяхме, че 90% от тези деца имат проблем със сърцето. Започнахме да питаме дали е прегледана от кардиолог, увериха ни, че детето е напълно здраво и няма причина да викат кардиолог”, разказа още Галя Горчева.

„Извадиха я от кувиоза. Чакаха да наддаде до 2,200, за да я пратят в дом Майка и дете”, разказва майката

„Единият лекар ни каза, че като наддаде 2,200 ще го преместят в дом за медикосоциални грижи, други казваха, че до 2,500. Случайно видях, че има висока кръвна захар. Никой не ни информира за това нещо”, разказа бащата Владимир Врачански.

Родителите настоявали за преглед при кардиолог, но докторите им казали да не бързат.

„16 дни беше при тях – първо във втора база, после в дом Майка и дете. Видяхме, че диша тежко, казаха ни, че е нормално за недоносените деца. След това я изписаха. Обадихме се на джипито, която дойде още на следващия ден. Каза, че не е нормално да диша така това дете. Веднага се обадихме на кардиолог”, разказа майката.

Още преди да стигнат до кардиолога обаче детето починало. Родителите още чакат резултатите от аутопсията.

„По-показания на лекарите детето е било с добри показатели, няма никакъв порок на сърцето. Изписано е от болницата здраво, но със синдром на Даун. След това е изписано и от дома за медикосоциални грижи. За съжаление е починало вкъщи, но въпреки това ние сме свикали ОКК”, заяви пиарът на болницата Момчил Цветков. „Раждането си е протекло нормално, детето е било леко недоносено, нямало е никакъв проблем със сърцето му, лекарите са го преглеждали многократно”, заяви Цветков.