Един от сериозните проблеми, свързани с ендометриозата, това е безплодието, като причините за това са комплексни: от механични, поради  вътрелуменни или външни сраствания на маточните тръби; ендокринни – негативно влияние върху овулацията, оплождането и имплантацията на оплодената яйцеклетка. Освен това руптурата на „шоколадовите“ кисти на яйчника може да доведе до спешни състояния – остър корем; до развитие на извънматочна бременност; чревна непроходимост, като резултат от сраствания. Макар и рядко, и без достатъчно клиничен материал, допуска се, че ендометриозата има връзка с т.н. ендометриален аденокарцином.

Диагнозата на ендометриозата се базира на клиничната картина, особено тежко изразената дисменорея, макар че споменахме, че такава може и да липсва; на внимателен гинекологичен преглед – последният п;омага повече за изключването на други причини, предизвикващи клиничната картина;  образни изследвания като ултразвук, ЯМР и др. „Златен стандарт“ за поставяне на диагнозата обаче е лапароскопията – лапароскопският огледът на коремната кухина, с последваща биопсия за хистологично изследване на находките.

„Черните оченца“ – ендометриални импланти, лапароскопски изглед

Лечението на ендометриозата може да бъде консервативно – нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофена, за овладяване на болката; хормонални препарати – комбинирани орални контрацептиви или само препарати, съдържащи прогестерон или прогестин, с цел контролиране на менструалния цикъл. Последните обаче могат да предизвикат нежелани реакции като покачване на теглото, повишена чувствителност на гърдите, както и неправилни маточни кръвотечения. Ароматазни инхибитори, потискащи ензима превръщащ андрогените в естрогени. Естрогенният дефицит, при лечението с тях обаче, е свързан с ред усложнения, най-важното от които е остеопорозата. Потискането продукцията на естрогени от яйчниците е възможно с препарати аналози на Кортикотропин рилизинг хормона. Приемани по определена схема те нямат обичайния стимулиращ ефект върху яйчниците, а напротив. Приложението им води до свиване на огнищата на ендометриоза, но и до изкуствена менопауза, с възможна изява на всичките и симптоми. Последните могат да се овладеят с добавянето на ниска доза женски полови хормони. Даназолът е стероид с андрогенна активност. Той също предизвиква свиване на патологичните огнища. Нежелани ефект, провокирани от андрогенните свойства, са омазняване на кожата, акне, хирзутизъм, задебеляване на гласа, както и задържане на течности и повишаване на теглото, напрежение в гърдите, емоционална нестабилност и др. В последните години средство на избор е диеногест (Visanne (Визан) табл.), които се приемат след преглед и в срок препоръчан от лекар.

Прочети още: Основни проблеми при лечението на ендометриозата

Хирургичното лечение е другата алтернатива за лечение на ендометриозата. Лапароскопският метод дава възможност за отстраняване на огнищата при минимална травматизация и бърз възстановителен период. При определени показания, съобразено с възрастта, желанието и възможността за следващи бременности, може да се предпочете тотална хистеректомия със или без запазване на яйчниците. Това поведение обаче не гарантира абсолютно премахване на огнищата на ендометриоза и ограничаване на болковия синдром, както и ме премахва възможността от рецидивиране на състоянието. След проведена оперативна намеса при такива случаи се осигурява медикаментозен контрол.

Д-р Панайотка Панайотова

Библиография:

Victor Gomel’s Gynecology

Danforth’s Obstetrics and Gynecology

Nezhat Operatif Jinekolojik Laparoskopi ve Histeroskopi

Mayo Clinic