Ананиев: Чрез регламентиране на доплащането от пациентите – срещу недобрите практики

Може да харесате още...

1 Отговор

 1. Doctor каза:

  Оплакванията идващи от шеф на частен фонд за доброволни здравно застраховане е малко странно, тъй като никой не задължава фонда да плаща за нещо, което не е включено в застрахователния пакет. При това фондът не плаща на болниците, а на застрахованите при него лица. Искането на различни видове доплащания не е пречка, а стимул да се разработят нови пакети. За съжаление нито фонд Доверие, чиито управител е д-р Виткова, нито останалите застрахователни дружества, опериращи на този пазар, са разработили кой знае колко различни пакети за доброволно здравно застраховане. Всички те предлагат единствено пакети за фирмено застраховане с почти идентично съдържание, но никой не предлага пакети за индивидуално здравно застраховане.
  Разбираемо е, че д-р Виткова и нейният фонд искат да плащат колкото се може по-малко на застрахованите, защото така по-голяма част от събраните пари на осигурените ще останат за тях.
  Не е разбираемо защо министърът на здравеопазването се ангажира да бъде страна в един търговски спор. Ако иска да помогне на потребителите на здравни услуги, каквато би трябвало да е неговата роля, Министър Ананиев трябва да се ангажира с две неща:
  1. Да намали доплащането, като увеличи публичните разходи за здравеопазване.
  2. Да промени цените на медицинските дейости, заплащани от НЗОК така, че доплащането да е равномерно за всички осигурени лица.
  Ако застрахователи и болници спорят, за това има съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *