Снимка: стопкадър NOVA

Една от двете общински болници в Пловдив – „Св. Мина”, е изправена пред опасността да затвори врати. Причината – депозираната колектива оставка на 40 от всичко 90 работещи в болницата медицински сестри, поради ниските заплати. Срокът на предизвестията изтича след седмица, но досега конкретен резултат няма.

В момента получаваме 540 лв. заплата по стария договор. Новото възнаграждение ще бъде 600 лв. Това е взето като решение засега от управителя на лечебното заведение след увеличението на минималната работна заплата. Ние искаме да стане поне 700 лв.“, казва акушерката Флора Димитрова пред NOVA.

От общината категорично са заявили, че пари за заплати няма. По думите на акушерка Димитрова. работещите в болницата не искат да им се дават парите даром, а искат да им бъде увеличен лимита, така че да могат сами да заработят тези пари. И всъщност това, на което разчитат е именно увеличаване лимита на болницата. Според акушерка Димитрова, която е в основата на протеста на медицинските сестри, представител на общината – г-н Роазалин Димитров е обещал да съдейства за увеличаване лимита на болницата, а срещата е сасрочена за утре.

Според акушерка Димитрова, напускането на работа е най-лесното нещо, но „бягството не е изход“. Тя смята, че работещите са длъжни да се преборят за правата си.