Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления. И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо. Сред тях са пет подправки – чесън, куркума, джинджифил, канела и лют червен пипер (кайен), пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британски специалисти.

Съветът на експертите е въпросните подправки редовно да присъстват в менюто, заради способността им да облекчават артритни болки и възпаления.

Чесън
Чесънът съдържа диалил дисулфид – вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините – протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит.
Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.

Снимка: Shutterstock

Куркума
Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването.
Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.

Снимка: Thinkstock

Джинджифил 
Джинджифилът съдържа два химикала – джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, е препоръчително джинжифилът да се използва суров.

Снимка: Shutterstock

Канела 
Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.

Снимка: Shutterstock

Лют червен пипер (кайен)
Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства.

Снимка: Thinkstock