Снимка: стопкадър NOVA

 

Сериозни нарушения са открити в отделението по хемодиализа във Видин след проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, направена по жалба на пациенти, коментира NOVA.

Според проверката на „Медицински одит“ хемодиализните апарати в отделението във Видин, което стана печално известно след смъттта на пациент през миналата година, са в предаварийно състояние. Само за 2017 година във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

Парадоксалното – пациентите получили одита пет месеца по-късно и то след като изискали резултатите от проверката по Закона за достъп до обществена информация.

За проблем във видинската хемодиализа се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година. Направената проверка показва, че животоспасяващите апарати се подържат от специалист, завършил „Радио и телевизия”, както и от локомотивен машинист. Никой от тях не е завършил курс за работа с диализната апаратура.

„От 9 сестри, 3 нямат никакви завършени курсове за диализна апаратура, което също е нарушение по стандарт. И персоналът на самата Хемодиализа, и пациентите не са ваксинирани за хепатит В, което е по стандарт”, заяви Иван Димитров – Български пациентски форум.

От пациентската организация вече са поискали оставката на директора на болницата. Той не бе открит за коментар, казват от медията.