Русенската университетска болница „Канев“ предлага бърза диагностика на грипните вируси- предаде БНТ. Тестовете стават за 20 минути. Желаещите са много, защото градът е в предепидемична грипна обстановка. Манипулацията не е сложна и представлява вземане на секрет от носа, обясниха медици.

Според Татяна Малакова, биолог в Микробиологична лаборатория – УМБАЛ „Канев“ – Русе тестът „може да засече минимално количество частици в изследвания материал, така че в момента в предепидемичната обстановка, която се намира и Русе, се препоръчва за пациенти, които имат съответната симптоматика за грип, да бъдат изследвани с този метод, който е бърз, достъпен, лесен.“

Изследването се препоръчва за хронично болни, както и за малки деца и възрастни хора. Данните на здравната инспекция в Русе, получени от общопрактикуващите лекари показват, че засега заболеваемостта от грип в региона е 129 на 10 000 души.

„Тестът засича грипен вирус тип „А“ – това е така популярния сред хората „свински“ грип, това е „Калифорния“, „Нова Каледония“ и още няколко други серотипа“- коментира още гжа Малаковаь

Оперативното бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русе ще заседава отново в понеделник, за да прецени дали да обяви грипна епидемия и да разпусне учениците в принудителна ваканция.