Снимка: bTV

Според ромите вътре не е имало нито кислородни бутилки, нито друго животоспасяващо оборудване. А единственото медицинско лице била сестра, на която това бил първи работен ден. Близките твърдят, че първата дошла линейка е била без кислород и се наложило да идва втори екип от София.

Семейството ще си търси правата в съда

Говорителят на „Спешна помощ” Катя Сунгарска посочи, че 6 минути след първия сигнал за Йордан жена, представила се за негова леля, е отказала медицинския екип с мотива, че семейството ще кара детето до медицинско заведение. И двете лели на момчето са категорични, че не са отказвали линейката, но Сунгарска посочи, че има записи на разговорите. Тя подчерта още, че във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец” има кислородни бутилки, но няма лекари и стационар: „Ние там нямаме отговорност да посрещаме болни”. 

„Ние нямаме стационар. Спешната помощ е медицина на колела и е твърде вероятно във филиалите ни да не намерите лекар”, обясни Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ. Тя допълни, че в случая единият екип от района на „Ботунец” не е работел, защото лекарят бил в болничен, а другият бил в София, за да хоспитализира болно дете. Тя довави и друго:

„За нас остава загадка защо влизат в нашия филиал, а не в съседния вход, където са лекарите”, отбеляза Катя Сунгарска. По думите ѝ когато станало ясно, че все пак има нужда от медицински екип, той е тръгнал към Йордан със 140 км/ч, но вече е било късно.

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев назначи проверка по случая.

************************************************************************************************************************************************************************************************Уважаеми читатели, сайтът LexMedica News се издържа от реклами. Ако го намирате за полезен и желаете той да продължи да съществува, моля, кликнете върху рекламите!

*************************************************************************************************************************************************************************************************

 


Детето е било на точното място, дежурната сестра е трябвало да разпознае аспирация на чуждо тяло и да направи необходимото