Снимка: podtepeto.com

 

Медицинските сестри от отделенията по Кардиология, Педиатрия и Хирургия на пловдивската болница МБАЛ „Св. Мина“ са подали колективна оставка днес, пише TrafficNews.bg Причината, според репортерите на изданието, са чисто финансови – увеличение на заплатите от 570 на 600 лв., вместо обещаните 700 лв., което според медицинските служители e крайно недостатъчно за труда, който извършват.

„От ръководството ни обясниха, че обидно ниското възнаграждение не може да бъде променено на 700 лева, тъй като в бюджета на болницата няма достатъчно пари“, поясни завеждащият кардиологичното отделение д-р Деведжиев. Той коментира, че според изнесените данни Здравната каса налага лимит от 240 хиляди лева, като се отпускат още допълнително 40 хиляди за акушеро-гинекологичното отделение в болницата.

В резултат на неспазеното обещание в кабинета на д-р Генади Странджев е постъпила колективната оставка на над 30 медицински сестри от Кардиологично отделение, Детско отделение, Хирургичното отделение, като документът все още не е подкрепен от подписите на завеждащите отделения доктори.

Обяснението на д-р Странджев за неизпълнение на обещанието е лошото финансовото състояние на болницата и направените разчети.

„Причините за това, че не можем да дадем заплати от 700 лева на медицинските сестри, са финансовото състояние на болницата и направените разчети. Абсолютно съм съгласен, че всеки има желание за увеличение на заплатите, ала когато не разполагам с повече пари от Здравната каса, няма как да ги покривам.Това се финансовите реалности в болницата – обещанията за по-голямо  възнаграждение означава нечестност към тях. Просто няма откъде“, обясни д-р Странджев и посочи, че ще говори с принципала на болницата – Общинския съвет в Пловдив, пише TrafficNews.bg.

Да припомним, че МБАЛ „Св. Мина“ от години минава през финансови сътресения, които доведоха до решение за сливане на болницата с другата общинска болница МБАЛ „Св. Панталеймон“. Процедурата започна миналата година, но все още юридически и административно двете медицински заведения са самостоятелни.

Подробности TrafficNews.bg