Домашен тест за диагностика на муковисцидоза печели бронз на три български студентки в едно от най-престижните състезания по синтетична биология.

Ася Николова, Микаела Станчева и Славена Тодорова търсят евтин и ефикасен метод за превенция на болестта и с проекта си преборват 350 отбора и спечелват бронзов медал в Бостън.

Поводът да се заемат с работата е кампания в помощ на студент с муковисцидоза.
Според статистиката в Европа 1 на 3500 души стада от муковисцидоза, а България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване.

”Заболяването е коварно. Не ме да се предвиди дали едно дете ще се разболее. И един родител би изживял тежко да види детето си болно от това заболяване”, посочва Микаела Станчева и допълва, че чрез иновативни методи, като генетични тестове на ембриона, муковисцидозата може да се предотврати.

В момента студентките са завършили лабораторната част, която установява, че системата работи.

”Водим преговори с ВМА да ни осигури реална ДНК от болни пациенти. И вече с нея да тестваме дали системата ни ще е приложима изцяло”, казва Славена Тодорова.

Ако и при клиничния етап се докаже, че тестът е ефективен, следват изследвания върху животни и хора, преди изобретението да достигне до аптечната мрежа.