Снимка: pinterest

 

Европейският комисар по здравеопазване Витенис Андриукайтис изрази притеснението си от използването на темата против ваксините от политици, което засилва колебанието в тяхната необходимост. Той определи поведението им като безотговорно.

„Не само аз. Цялото научно общество е притеснено – епидемиолози, педиатри, експерти по инфекциозни заболявания и много от здравните министри.  Немислимо е да имаме загинали от морбили. Деца умират от тази болест. Обещали сме до 2020 година в Европа да няма морбили”,  коментира Андриукайтис.

Повод за безпокойство са данните за нарастващото колебание в ефективността на ваксините в Европа, а с това и излагането на риск за живота, цитирани от „Гардиън“. Според тях антиваксърските движения са причината за отчетения рекорден за последните 20 години ръст на броя, заболели от морбили на Стария континент. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) до края на годината ще има 60 хиляди случая на заболели от морбили, което е повече от два пъти в сравнение с 2017 година. 72 души са загинали от болестта през 2018 г.

Сред политиците, използващи антиваксърните движения като пиар са такива в Полша, Франция и САЩ – в лицето на президента Доналд Тръмп.

„Антиваксиналните майки“ по-вредни от ромките

 

Лиза Менинг, специалист по приемането на ваксините в СЗО коментира, че някои популисти и антиваксъри се съмняват дори в научната експертиза.

„Видяхме как ваксинацията става все по-лесно политизиран въпрос, независимо дали става дума за избори, за противопоставяне на мандати, дори да бъдат експлоатирани от религиозни или други лица или групи, които имат интерес да използват ваксинацията за финансова или политическа печалба, или за изграждането на собствен престиж или значимост.

Световната здравна организация, ЕС и САЩ са създали групи, които да разследват причините за колебанието и да търсят начини да убедят обществото в ефективността на ваксините.