Лечението на студовата алергия се изразява основно в  предотвратяване на излагането на студ. Когато това не е възможно, преди излагането на студени условия, се приемат антихистамини, за да се блокира освобождаването на хистамин; общоукрепващи средства; прием на витамини – А, Е и С, както и на достатъчно течности предпазват кожата от нежелани реакции. Правилното хранене, консумацията на черен дроб, моркови, шипки, цитрусови плодове, зеле, които са изключително богати на витамини и минерали, също допринася за доброто лешение; отказът от вредни навици (тютюнопушене), с цел да се намали спасъмът на кръвоносните съдове и последвалата цианоза.

Ортодонтия или за кривите зъбки при децата – проблеми, лечение, профилактика

За да се намали риска от цианоза на тъканите е желателно да се спри или да се ограничи тютюнопушенето.

Напоследък все по-популярна става т.нар. молекулярна козметика – това са биологично активните вещества, обработени чрез т.нар. студено емулгиране, при което се запазват всички полезни вещества, несъдържащи химични консерванти. Молекулярната козметика предпазва кожата от негативното действие на ниските температури и стимулират капилярното кръвообращение.

Като профилактика се препоръчна избягване на резките температурни промени, излагането на студ и вятър, носене на ръкавици, използване на хидратиращи, защитни кремове.