Лавина от реакции, след разказа за двете бебета, изоставени след раждането в болница в Пловдив. Само за ден десетки хора изпратиха дрехи и пелени за изоставените новородените Илия и Златка, предаде NOVA.

Снимка: NOVA

„Буквално ни засипа вълна от обаждания. Не съм очаквала, че има толкова добри и благородни хора с добри сърца. Обажданията са от цялата страна, обаждат се и от чужбина. Всички са съпричастни със съдбата на изоставените деца. Най-често хората са готови да помогнат с дрехи и памперси”, каза в ефира на „Здравей, България началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ – Пловдив д-р Диана Аргирова.

Едното от изоставените деца – Златка ще отиде в приемно семейство. Началникът на  Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ – Пловдив д-р Диана Аргирова обясни, че всеки може да премине през курс за обучение, за да стане приемен родител.

„Приемните родители за Пловдив не са никак много. Това е една много трудна, но  много благородна кауза. Който иска да вземе дете, трябва да бъде приемен родител”, обясни тя.

До седмица се очаква и Илия да бъде взет от приемно семейство.

Да припомним, че двете новородени са били изоставени в Университетската болница в Пловдив, след като майките им избягали от лечебното заведение. Илия, който е шесто дете в семейството, е бил изоставен от майка си 5 часа след раждането. Второто изоставено детенце е недоносено момиченце с тегло 1500 гр.