Консумирането на умереното количество кафе по време на бременността не увеличава риска от неблагоприятни събития и не повлиява продължителността на бременността, твърдят датски изследователи, в проучване, извършено в университета Aarhus.
По-рано се смяташе, че високият кофеинов прием може да повиши риска от преждевременно раждане и от раждане на бебе с ниско тегло. Британски учени обаче установили, че няма разлика между жените, които пият умерено количество кофеиново и тези, приемащи безкофеиново кафе.
В Америка бременните се съветват да не консумират повече от 300 мг кофеин дневно. Това се равнява на 3 чаши пречистено кафе дневно, на 6 чаши чай или на 8 чаши кока-кола. Проучването в Aarhus са взели участие 1207 здрави бременни, които били определени като хора с висок кофеинов прием (пиели са по повече от 3 чаши кафе на ден).
При включване в изследването срока на бременността на всички е била по-малка от 20 гест. седмица.
По време на проучването половината от жените са получавали  кофеиново кафе, а другата половина – безкофеиново, с цел да се оцени коя от групите е с по-висок риск за преждевременно раждане или за раждане на плод с ниско тегло. Изследването било двойно сляпо – нито жените, нито изследователите знаели коя жена какво кафе получава.
Всяка от жените също така била интервюирана, за да се провери дали допълнително консумира кофеинови напитки.
Регулярно са отчитани срока на бременност и теглото на бебето.
Под внимание били взети възрастта на майката, теглото на жената преди забременяване, пушене.Установено било, че практически, между двете групи няма разлика в теглото на бебето и в продължителността на бременността.

Жените, които пиели безкофеиново кафе са били с 182 г. по-нисък кофеинов прием в сравнение с тези, които са приемали кофеиново кафе.
Сред жените пиещи кофеиново кафе, 4,2% от бебетата са родени преждевременно и 4,5% били по-малки по критериите за съответстващата им гестационна възраст.
В групата на жените получавали безкофеиново кафе, 5,2% от бебетата били родени преждевременно, а 4,7% – с по-ниско телесно тегло. Това означава, че между двете групи няма значима разлика.

Изводът, който изследователите правят е, че намаляването на кофеиновия прием във втората половина на бременността няма ефект върху теглото на бебето и продължителността на бременността.

Учените предупреждават, обаче, че ефекта на кофеина в ранния етап от бременността не е изследван.