Снимка: IStockphoto

 

От 22 октомври започват безплатни гинекологични прегледи в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“.

От тях могат да се възползват всички жени от града, без ограничение във възрастта, с или без оплаквания.

Целта на програмата е ранната и навременна диагностика на патологични изменения на яйчниците и матката. Ехографският преглед се прилага за ранна диагностика на туморни формации (кисти), възпалителни процеси, ендометриоза по матката и яйчниците. Изследването е изключително информативно при оплаквания, като неясна болка и дискомфорт в областта на малкия таз, нередовна или липсваща менструация, генитално кървене от неясен произход и други симптоми. При този специализиран трансвагинален ехографски преглед  могат да се диагностицират и други патологични находки, като вродени аномалии на матката, ендометриални полипи, субмукозни миоми, аденомиоза, тубо-овариален абсцес, ранна диагноза на извънматочна бременност и др.

Безплатните прегледи във Варна са част от общинската програма „Профилактика на женското здраве – трансвагинално ултразвуково изследване”.

Прегледите ще се извършват в Приемен кабинет  на партерния етаж от лекари в следните дни и часове:

Проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. – вторник от 13.30 ч. до 16.00 ч.

Телефон за предварително запазване на час – 0877 773055

Доц. д-р Кремен Цветков, д.м. – понеделник от 13.30 ч. до 16.00 ч.

Телефон за предварително запазване на час – 0877 773055

Д-р Живко Жеков – четвъртък от 13.30 ч. до 16.00 ч.

Телефон за предварително запазване на час – 0877 773055

Д-р Валентин Германов – вторник от 14.00 ч. до 16.00 ч.

Телефон за предварително запазване на час – 0898 632380

Д-р Цветомира Великова – сряда от 15.30 ч. до 18.00 ч.

Телефон за предварително запазване на час – 0898 632380

СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов – Варна“ е единствената специализирана болница по акушерство и гинекология и неонатология в Североизточна България и една от трите специализирани АГ болници в България.

В отделенията ѝ се лекуват бременни жени с тежка патология на бременността и раждането, както и жени с гинекологични заболявания, включително и онкогинекология. Неонатологичното отделение е единственото отделение в Североизточна България отговарящо напълно на Медицинския стандарт по неонатология за интензивно лечение, специални грижи и първична реанимация за рискови новородени.