Снимка: БНТ

Навръх професионалния си празник акушер-гинекологът извършил първата у нас операция на бебе докато е в утробата на майката, е сред петимата отличени с приза млад лекар на годината. През последните 4 години доктор Петя Чавеева е спасила над 35 бебета с методите на феталната медицина и вътреутробната хирургия.

Емилия Стоянова забременява с близнаци. В четвъртия месец бебетата развиват усложнение.

Ето как д-р Петя Чавеева коментира случая: „Едното се къпе в голямо количество околоплодна течност. А другото напротив липсва при него тази течност. Това усложнение се изразява с висока смъртност до 90%. Преждевременно раждане или вътреутробна смърт на двата плода, ако те не бъдат оперирани вътреутробно.“
В повечето случаи, когато се наложи вътреутробна операция доктор Чавеева успява да спаси бебето.
„Нашите пациенти са на място, където ние не можем да ги контролираме. Ние работим чрез майка им. Имаш право на само един опит и това носи много голяма отговорност“, казва още д-р Чавеева. 

Признание за работата си доктор Чавеева получава и от колегите си. Тя е сред петимата медици избрани от Лекарския съюз за млад лекар на 2018 година.Въпреки, че е имала шанс да работи в чужбина, след обучението си доктор Чавеева е избрала да се върне у нас, защото смята,че България е едно добро място за развитие на младите лекари.