Над 2 милиона долара завеща български лекар емигрант в Съединените американски щати на родния си град Лом и гимназия „Найден Геров”, която е завършил, информира bTV.

Името на дарителя е Андрей Георгиев. Роден е през 1921 г. в София, завършва ломската гимназия през 1939 г. и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него.

Снимка: btvnovinite.bg

Журналистът Любомир Йорданов си поставя за цел да издири всичко за дарителя. Най-много данни намира в архива на „Държавна сигурност”, тъй като Андрей Георгиев емигрира в САЩ още в средата на миналия век. Там работи като лекар.

„И поне първите десетилетия се е водел изменник на родината и враг на народа, затова е имало интерес от специалните служби на комунистическия режим към него. Заедно с всички небивалици от рода, че това е един много опасен човек, който ще се върне в България да взривява, да убива, да пали и да организира нелегални конспирации срещу комунистическата власт, там има събрани и доста обективни свидетелства от негови близки и познати”, разказва Любомир Йорданов.

В същия архив са запазени и писма от доктор Андрей Георгиев до роднините му у нас, които според журналиста разкриват ценностите и обясняват жеста му.

„Това е порода хора, каквито вече много рядко се срещат, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и то на децата на България, за да се образоват”, допълва Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Местната власт проявява интерес към проучванията на Любомир Йорданов и му предлага съвместна изложба.

„Много хора в днешния твърде материален свят, въобще не могат да си обяснят как така ще извадиш 2 милиона долара и ще ги дариш на непознати деца, макар и безкрайно талантливи. И хората се питат какъв е този човек, защо го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано”, казва журналистът от в. „Труд”.

Изложбата предстои скоро.

Половин милион долара отделя Андрей Георгиев за развитието на Лом. Ще бъде създаден обществен съвет, който ще наблюдава изразходването на средствата от дарението, обясни кметът на община Лом Пенка Пенкова.

За това, как да бъдат разпределени парите, ще бъде направено обществено допитване, което започва от 15 август.

Хората от града като че ли се обединяват около идеята да възстановим нашата хубава спортна зала „Балканиада”, която обаче ще изисква много повече средства. Но това може да бъде началото, с което да започне процедурата по проектиране, допълни Пенкова.

Видео: https://btvnovinite.bg/bulgaria/darenie-ot-2-mln-dolara-koj-e-balgarinat-zaveshtal-ogromnata-suma-na-lom.html