проф. Иво Петров – инвазивен кардиолог: – От гледна точка на терапията едноваскларната терапия бих казал, че България е една от водещите страни в Европа и бих казал в света може би сме в първата десятка, като степен на приложение, на методиките и по степен на приложение на модерните методики. Една не малка част от модерните едноваскларни методики в България вече се прилагат много успешно и неслучайно наши български представители са много често канени по симпозиуми, по конференции и конгреси да изнасят своя опит.

БНТ: – На аржентинската си връзка ти прибавяш и една индийска връзка, защото само напоследък два пъти си в Индия. За какво в Делхи получи първа награда?

проф. Иво Петров – инвазивен кардиолог: Ние заедно с колегите от Национална кардиологична болница и нашия екип от Сити Клиник направихме първите два случая на ендопротезиране на аортата при разкъсване на аортата, при дисекация на аортата и тези случаи събраха наистина много голямо внимание и измежду повече от 30 представени случаи беше избрана именно тази тема, т.е. темата за ендопротезиране при дисекация на аортата при деца беше избрана като най-интересна и поради тази причина аз получих наградата. В България не се знае, Индия е втората като обем на медицински туризъм, т.е. много хора от цял свят отиват в Индия, за да се лекуват и то не само чрез йогийски и аюрведа практика, а и включително и за модерна медицина каквато е едноваскларната терапия. Индия за мен е велика страна. Велика в много аспекти. Най-вече в духовен. Аз наистина съм впечатлен от това как хората се отнасят помежду си и колко са позитивни независимо от затрудненията в живота и понякога бедите, които ги сполетяват и колко са позитивни един към друг и какво желание за взаимопощ имат. Наистина е впечатляващо.