Родителите на 8-годишното момче, изоставено само на улицата от линейка в Русе, искат някой да поеме отговорност за този случай. Подадохме сигнал в няколко институции – Министерството на здравеопазването, Агенцията за закрила на децата, до районната прокуратура и до районната здравна каса, каза в предаването „Тази сутрин” на bTV Йордан Иванов, баща на детето.

Единствено от здравната каса са се свързали с родителите, за да кажат къде са пренасочили сигнала, уточни Иванов.

Както ви разказахме вчера, 8-годишното дете е оставено само в центъра на Русе, след като баба му си чупи крака и линейка идва, за да я откара в болница. Екипът на Спешна помощ отказва да качи и детето в линейката.

На Спешна помощ се обадили минувачи, бабата и детето не са имал в себе си телефон.

По думите на бащата случайна жена е разпитала плачещото дете и го е завела в офиса на майката. Афектирана от това майката веднага е подала сигнал на тел. 112.

От Спешна помощ в Русе имат друга версия – оставили детето на позната на бабата, която поела ангажимент да се погрижи за него.

Ако детето беше придружено от познат, съпругата ми нямаше веднага да се обади на тел. 112, контрира бащата на детето.

Да допълним, че Асоциацията на спешните медици намира репортажа на бТВ за некоректен и преднамерен, насаждащ „в обществото отношение на омраза към спешните медицински екипи в страната от българска медия“.  Д-р Д.Кателиева председател на НАРСМП, изпрати жалба до СЕМ, в която изразява позицията и недоволството на спешните медици в страната. 

От Асоциацията смятат, че случаят е представен едностранчиво и не отговаря на истината.

Представяме ви позицията на д-р Д. Кателиева, председател на НАРСМП, по случая.

„Медията представя случая едностранчиво, търсейки сензацията, но не и истината“ се казва в жалбата на АСМ.

Според д-р Кателиева, „съгласно чл. 119 и чл. 128 от Закона за движение по пътищата екипите на ЦСМП нямат право да качват придружители и още по-малко деца под 14 години на предна седалка в кола със специален режим. Въз основа на това са направени и застраховките в автомобила само за екипа и пациента, но не и за придружители. Това, че колегите ми понякога правят компромиси и качват придружители, нарушавайки Закона, не е повод да бъдат нападани когато го спазват.“

Освен това, „спешният екип твърди, че е оставил детето на позната на пациентката. Няма как спешен екип при пациент със спешно повикване да чака когото и да било.“

 Като аргумент д-р Кателиева изтъква,че качването на детето в линейката е „нарушавайки Закона за движение по пътищата екипът отново подлага на риск детето при транспорт при специален режим и оставяйки го след това в болницата само. Спешните екипи имат определени специфични функции, описани в нормативната уредба. Недопустимо е преди официално приключване на разследването на МЗ по жалбата в този казус да бъдат представяни сензационни репортажи, насаждащи омраза към спешните екипи. Ние често сме жертви на саморазправа от близки и излишното нагнетяване на омраза срещу нас е в ущърб както на имиджа ни като спешни медици, така и на пациентите ни.“