Снимка: БГНЕС

Невероятна трагедия. С тези думи гръцкият премиер описа горските пожари, при които загинаха най-малко 74 души. Пострадалите са над 187, сред които и една българка, информира NOVA.

„Очаква се броят на жертвите да нарасне”, каза говорителят на пожарната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина.

В курортното селце Мати няма ток, няма вода, а полиция забранява придвижването.

Стотици доброволци помагат, основно носят минерална вода. Над 600 пожарникари и 300 пожарни коли се бориха с огъня. Засегнати от пламъците са около 700 къщи.

Гърция създаде специален интернет сайт (https://missingpeople.audax.gr/), в който бяха вписани изчезналите при горските пожари в областта Атика. В него всеки може да напише имената и да публикува данни и снимка за своите  близки, роднини и приятели, които са в неизвестност. Само за няколко часа след пускането на страницата, в нея вече се издирват 35 души. Сред тях има и много малки деца

Спасителни лодки продължават да обикалят плажовете в търсене на оцелели. Хора, преживели пожара, сравниха случилото се като изригването на вулкана Помпей през ‘79-а година преди новата ера, когато хиляди хора са погребани живи.

„Беше наистина ужасна ситуация. Имаше много дим, много пепел във въздуха и трябваше да тичаме от хотела. Бягахме по плажа, но пламъците ни застигнаха. Трябваше да влезем във водата и да се гмурнем вътре, за да не ни се запалят главите и косата. Чакахме няколко часа, докато ни спасят. За да се върнем в хотела, стояхме доста, докато дойдат лодките, за да ни спасят”, разказва Джейкъб Макинен.

„Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването”. Това заяви за „Здравей, България” Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

„В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите”, добави посланик Васил Иванов.

По разпореждане на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220