Историческа среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, формира бТВ,

Лидерът на САЩ ще се срещне с руския си колега в Хелзинки, в края на бурна европейска обиколка, в която той отправи критики към европейските си партньори, посочват агенциите.

Никоя от страните няма очакванията, че на срещата ще бъдат взети някакви важни решения. Все пак надеждите са, че тя ще допринесе за затопляне на отношенията между двете страни и ще сложи началото на преговори по глобални теми като ядреното разоръжаване и решаването на конфликта в Сирия. Конкретен кръг от теми за дискусиите не беше определен предварително.

Разговорът между двамата ще се проведе в Готическата зала на Президентския дворец.

Залата е имала първоначално две нива, но при реконструкция на сградата единият етаж е бил премахнат, а вместо тавана – сложен купол с витраж, изрисуван в готически стил. В тази зала обикновено дава пресконференции финландският президент.

За общата пресконференция на Путин и Тръмп организаторите са предвидили Държавната зала в двореца. Там се провеждат по принцип банкети по случай държавни посещения на чуждестранни лидери, също и тържественият прием по случай финландския Ден на независимостта.

В Огледалната зала, наричана още Малката държавна зала, ще се състоят преговорите на двете делегации след срещата между Путин и Тръмп на четири очи. Навремето това е била тронната зала на императора, играла ролята и на салон за балове.