Зрители сигнализираха за мизерни условия в инфекциозното отделение на Окръжна болница „Света Анна” в София. Пациентите недоволстват, а лекарите нямат избор и работят в тези условия.

Дупки по стените, влага по тавана и прогнила дограма – така изглежда една от най-хубавите стаи на инфекциозното отделение в Окръжна болница. Има дори бонус – собствена баня.

Снимка: btvnovinite.bg

В тези условия Величка е трябвало да остави сина си, за да се излекува от скарлатина.

„Прозорците бяха облепени с тиксо, защото са със старата дограма на втория етаж, в банята имаше мухъл, огромни паяжини. Миналата седмица валяха много дъждове. През прозорците влизаше вода, през стените се просмукваше вода, даже стената се рушеше”, разказа тя.

Величка остава със сина си в отделението седем дни и е категорична, че е изживяла голям кошмар.

„Още първия ден детето ми викаше да се обадим на министър-председателя, за да му кажем как може в такава стая да го настаняват. Той изпитваше ужас да влезе в тоалетната, но след дезинфенция и убеждение от моя страна, че всичко е почистено и да не пипа никъде настрани, и тази работа беше свършена. Отделението беше пълно с деца, имаше бебета. Аз погледнах състоянието и на другите стаи, не беше по-добро”, посочи Величка.

От болницата заявиха, че вече са направени ремонти на по-важните отделения, за инфекциозното обаче парите все не стигали.

„Приоритетни за нашата болница са спешността, кардиологията и ортопедията. Не искам да кажа, че инфекциозните заболявания са по-назад, но в крайна сметка средствата стигат, за да бъдат изразходвани в определен ред”, каза говорителят на болницата Антон Луков.

Вече има изготвен проект за ремонт, но той чака да се намерят пари.

„Болницата е като всяка държавна болница, ние се издържаме с пари, които получаваме от Касата. Така че, ако всичко е наред, би трябвало тази година да има ремонт”, отбеляза Антон Луков.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че при тях не са постъпвали сигнали от недоволни пациенти. На този етап не са предвидени пари за ремонт на отделението.