Според недоволните, тежко болни пациенти, които се нуждаят от белодробна трансплантация, вече не получават шанс за лечение.

Да припомним, че договорът с Университетската болница във Виена приключи в началото на 2017 г. и от тогава до сега, както институциите, така и оттогава пациентите търсят всякакви начини да дадат шанс за живот на нуждаещите се.

Както каза и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков по време на дискусията по проблемите на здравеопазването, свикана от омбудсмана Мая Манолова, нито една държава от тези, които имат центрове на Евротрансплант не се е ангажирала да преговаря с България за сключване на договор за белодробни трансплантации, въпреки усилията на Министерството на здравеопазването, Агенция по трансплантации, Външно министерство, включително и нашите посланици в съответните страни.

Въпреки многобройните запитвания в различни страни, до сега единствено Франция е проявила интерес и е отговорила, но условията, които е поставила са неприемливи или неизпълними от наша страна.

Едно от тях е пациентът да е една година там, на място, а друго – да говори френски или английски език.“ – коментира зам.-министър Пенков.

Все още съществува надежда – очаква се отговорът на една от болниците в Германия, макар другата, към която се е обърнало министерството на здравеопазването, да е отказала и заяви, че откъзите не са по финансови причини.

Отчаяни, протестиращите и техните близки връчвана на минувачите символични „еднопосочни билети за Европа“ и настояват за ясен и бърз отговор от МЗ кога и къде ще се лекуват техните близки.